Toto víno ako domácu špecialitu vyrábal už 1869 v pražskej lekárni Dr. PhMr. Alois Jandouš a po ňom rad lekárnikov až do novej doby.
Najskôr toto "sporné" chino-železité víno dal lekárnik Klöckler hodnotiť c. K. Chemicko-ekonomickému ústavu (odboru pre vína) vo Viedni a 30. 6. 1904 dostal uspokojivé hodnotenie.
Uvádzal, že toto víno už roku 1898 dal vyskúšať na klinikách, napr. Prof. Maixnera, Rubeška, Thomayera a v ďalších ústavoch. Prípravok s názvom Ferrmaltin bol k všeobecnému predaju povolený c. K. Ministerstvom vnútra výnosom č. 24.249 z 25. 7. 1906, neskoršie registračné číslo 344.
Už v roku 1900 sa Klöcklerove vína chválili vyznamenaniami z výstav v Bruseli, Paríži, Prahe, Ríme a Viedni.
Výnimočné vlastnosti MALTOFERROCHINu sú založené na prirodzenej schopnosti extraktu kôry chinínovníka podporovať tvorbu žalúdočných štiav, čo v prítomnosti železnatých a železitých komplexov umožňuje ľudskému telu jednoduchšie vstrebávanie železa v tráviacom trakte. Odporúčaná denná dávka MALTOFERROCHINu je jedna až dve pohára denne.
V súčasnosti sa pri výrobe MALTOFERROCHINu podľa tradičnej receptúry od Dr. Svatka z roku 1897 vychádza zo sladového vína, ktoré sa získava vinným kvasením sladového extraktu. V ďalšícmh krokoch sa k sladovéu vínu pridáva vodno-liehový extrakt kôry chinínovníka žltočerveného obohateného komplexom železa. Originálne výrobný postup je zakončený niekoľkomesačnom zrením MALTOFERROCHINu v klasických dubových sudoch.
Vďaka tomuto výrobnému postupu získava MALTOFERROCHIN nielen nezameniteľné chuťové, ale aj nutričné vlastnosti. Pri výrobe nie sú používané žiadne ďalšie aditíva či konzervanty, víno je pasterizované.
Úloha železa v organizme je spojená najmä s jeho významom pre bunkové dýchanie, lebo je súčasťou krvného farbiva hemoglobínu a cytochrómov. Železo je tiež významnou zložkou enzýmov katalázový a peroxidáza. Hoci ľudské telo vytvára určité zásoby železa, pri opakovaných malých stratách alebo zníženie jeho prísunu viazne najmä tvorba hemoglobínu. Pri nedostatku železa môže nastávať vyššiu dráždivosť nervovej sústavy a tým nervozitu a prispievať ku stresovaniu organizmu.
Druhým medicinálnym vínom je prírodný sladové víno na upokojenie podráždeného žalúdka a podporujúce činnosť tráviaceho traktu je Condurango.
Vyvážené zloženie Condurango pôsobí priaznivo na tvorbu žalúdočných štiav, upravenie stavov nechutenstva a odporúča sa používať ho v období rekonvalescencie. Možno ho odporučiť aj ako ukľudňujúci a podporný prostriedok pri liečbe žalúdočných vredov a zápalov. Odporúčaná denná dávka Condurango je jeden až dve poháriky denne.
Condurango je vyrobené na báze sladového vína, ku ktorému je pridaný vodno-liehový extrakt popínavej rastliny Marsdenia Condurango. Condurango sa stabilizuje zrením v klasických dubových sudoch po dobu niekoľkých mesiacov. Pri výrobe nie sú používané žiadne ďalšie aditíva či konzervanty.
Mechanizmus priaznivého vplyvu extraktu Marsdenia Condurango pri liečbe vredov a zápalov žalúdočnej sliznice sú predmetom už dlhšie trvajúceho výskumu o výsledkoch ktorého referuje odborná literatúra. Pozitívne účinky vína Condurango, s ohľadom na množstvo odborných publikácií na túto tému, možno jednoznačne prisúdiť prítomnosti účinné zložky - conduranginu.
Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk