Čo sú antioxidanty a aké majú účinky?

309 zobrazení

Záujem o antioxidanty a ich zázračné účinky stále rastie. Potraviny, nápoje a doplnky výživy obsahujú látky, ktoré nás chránia pred nepriaznivými účinkami prostredia, v ktorom žijeme, a posilňujú obranyschopnosť tela. Čo sú to antioxidanty a kde ich nájdeme?

Každý deň sme vystavení vplyvom, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Stres, znečistené prostredie či zlá životospráva spôsobujú...
zdroj: google.com

Každý deň sme vystavení vplyvom, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Stres, znečistené prostredie či zlá životospráva spôsobujú uvoľňovanie voľných radikálov. Tie urýchľujú proces starnutia a sú zodpovedné za vznik mnohých chorôb. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti týmto vplyvom a nájdeme ich v mnohých potravinách a výživových doplnkoch.

Čo sú to antioxidanty, aké majú účinky a ktoré z nich sú najsilnejšie?

Antioxidanty sú prírodné alebo umelé látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Voľné radikály vznikajú prirodzene pri metabolických procesoch, ale aj vplyvom znečisteného prostredia, nesprávnej životosprávy, niektorých liekov či stresu. Vysoká hladina voľných radikálov v ľudskom tele spôsobuje poškodenie buniek, ktoré vedie k rýchlejšiemu starnutiu a rôznym ochoreniam.

Nielenže antioxidanty chránia bunky pred škodlivými účinkami voľným radikálov a oxidačného stresu, ale dokážu aj posilniť imunitný systém, znížiť zápal v tele, chrániť kardiovaskulárny systém, podporiť kognitívne funkcie a prispieť k zdraviu pokožky.

Medzi najsilnejšie antioxidanty patria:

  • Glutatión – považovaný za „hlavný“ a najsilnejší antioxidant. Telo si ho produkuje aj samo, ale často je potrebné ho doplniť. Podporuje detoxikáciu a regeneráciu buniek.
  • Vitamín C – silný antioxidant, ktorý ľudia nevedia syntetizovať, a preto ho musíme získavať zo stravy. Podporuje produkciu kolagénu, zdravie imunitného systému, kardiovaskulárne zdravie a zlepšuje vstrebávanie železa.
  • Vitamín E – vďaka schopnosti bojovať proti voľným radikálom a oxidačnému stresu, vitamín E prispieva k ochrane buniek pred poškodením, spomaľuje starnutie pokožky a podporuje zdravie srdca, očí, pečene a imunitného systému. Vitamín E si naše telo nedokáže vyrobiť samo, preto je nevyhnutné získavať ho zo stravy.
  • Koenzým Q10 – známy najmä ako súčasť produktov proti starnutiu pokožky, pomáha aj pri nedostatku energie, podporuje zdravie srdca, celkovú vitalitu a pomáha regulovať cukor v krvi. Hladina koenzýmu Q10 v ľudskom tele sa vekom znižuje.
  • Selén – tento silný antioxidant podporuje kardiovaskulárne zdravie, posilňuje imunitu, je dôležitý pre reprodukčné, kognitívne a endokrinné funkcie. Selén je stopový prvok, ktorý konzumujeme v potravinách alebo vo forme výživových doplnkov.

Zoznam 10 najlepších prírodných antioxidantov pre zdravie a chudnutie

Antioxidanty sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách. Zdravé ovocie, zelenina a iné potraviny pomáhajú chrániť ľudský organizmus pred ochoreniami srdca, rakovinou, mentálnym úpadkom, a mnohými ďalšími chorobami.

Antioxidanty a superpotraviny, ktoré ich obsahujú, môžu tiež prispieť k chudnutiu a regulácii hmotnosti tým, že znižujú zápaly, zrýchľujú metabolizmus a zlepšujú spaľovanie tukov. Ak budete potraviny bohaté na oxidanty konzumovať s mierou, zaradíte rôzne druhy cvičenia do svojej životosprávy a zameriate sa na vyváženú stravu, chudnutie na seba nenechá dlho čakať.

Bobuľovité ovocie

Čučoriedky, jahody, maliny, černice, arónia a ďalšie bobule sú skutočnými superpotravinami. Obsahujú rôzne druhy antioxidantov podporujúce funkciu mozgu, znižujúce zápal, regulujúce hladinu cukru v krvi a zachytávajúce voľné radikály. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, obsahujú vlákninu dôležitú pre zdravie tráviaceho ústrojenstva a majú nízky obsah kalórií, vďaka čomu sú skvelým zdravým snackom pre tých, ktorí chcú zdravo chudnúť alebo si udržať váhu.

Horká čokoláda

Kvalitná horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 % obsahuje antioxidanty nazývané flavonoidy. Tie sa spájajú so znížením rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Konzumácia horkej čokolády s mierou tiež dokáže zlepšiť náladu, prietok krvi do mozgu a kognitívne funkcie.

Kurkuma

Nielenže je kurkuma silný antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály, ale môže dokonca aj stimulovať pôsobenie iných antioxidantov. Aktívna látka v kurkume a nazýva kurkumín a má aj protizápalové a antimikrobiálne účinky. Pomáha pri zvýšenej záťaži na pečeň, zlepšuje trávenie, zdravie kostí, stavy pri kožných ochoreniach či ťažkostiach so zrakom. Prispieva aj k chudnutiu, a to vďaka regulácii cukru v krvi a obmedzeniu tvorby tukových zásob.

Lipozomálny kurkumín

Vysoko využiteľná forma kurkumínu.

Avokádo a orechy

Avokádo má prirodzene vysoký obsah jedného z najsilnejších antioxidantov glutatiónu. Okrem toho je bohaté aj na vitamín E, koenzým Q10, selén a zdravé tuky. Avokádo prispieva k zdravšiemu srdcu, mozgu, kostiam, zraku, tráveniu a je ideálnou potravinou pri diéte. Je bohaté na vlákninu a navodzuje pocit sýtosti, čím prispieva k úsiliu o zníženie váhy.

Podobne ako avokádo, aj orechy obsahujú zdravé tuky, vďaka ktorým pocit sýtosti vydrží dlhšie. Orechy sú tiež bohaté na vitamín E, fenolové zlúčeniny, zinok a ďalšie antioxidanty. Zvyčajne sa odporúča zjesť maximálne jednu malú hrsť denne, pretože väčšie množstvo môže viesť k problémom s trávením a priberaním na hmotnosti.

Zelená listová zelenina a kapustovitá zelenina

Špenát, kel a ďalšie druhy zelenej listovej zeleniny obsahujú antioxidanty luteín a betakarotén, ako aj vitamíny C, E a K. Pomáhajú zachytávať voľné radikály, podporujú zdravie očí, tráviaceho systému, srdca a znižujú zápaly v tele. Brokolica, karfiol či kapusta sú zázračnými potravinami, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine – obsahujú totiž sulforafan a indol, čo sú mimoriadne silné a účinné antioxidanty.

Špargľa

Špargľa je dobrým zdrojom glutatiónu, flavonoidov a iných polyfenolov. Podporujú detoxikáciu, posilňujú imunitný systém a chránia telo pred rôznymi ochoreniami. Špargľa obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé vyprázdňovanie. Má diuretické účinky a pomáha predchádzať zadržiavaniu vody v tele.

Chudé mäso

Chudé kuracie, morčacie či hovädzie mäso sú bohaté na antioxidanty, ako sú selén, koenzým Q10 a glutatión. Kvalitné mäso je aj vhodnou súčasťou stravy pri regulácii hmotnosti – má nízky obsah nasýtených tukov a obsahuje bielkoviny potrebné pre rast a regeneráciu svalov. Pravidelná konzumácia chudého mäsa pomáha udržiavať svalovú hmotu, stabilnú hladinu cukru v krvi a predchádzať návalom tzv. vlčieho hladu.

Rastliny z rodu cesnak

Cesnak, cibuľa, šalotka, pór či pažítka sú bohaté na antioxidant alicín, čo je zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ich typickú chuť a vôňu. Majú antibakteriálne, antibiotické, antivírusové, protizápalové a antimykotické účinky. Konzumácia cesnaku a jeho príbuzných rastlín má množstvo zdravotných benefitov. Okrem toho podporujú metabolizmus a zdravie tráviaceho traktu, vďaka čomu môžu byť nápomocné pri chudnutí.

Citrusové ovocie

Citróny, pomaranče, limetky a grapefruity sú jednými z najbežnejších zdrojov flavonoidov v strave. Podporujú zdravie srdca, znižujú zápaly v tele a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Citrusy tiež obsahujú veľa vitamínu C a sú skvelým doplnkom stravy pre posilnenie imunitného systému. Keďže vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, citrusy sú dôležité aj pre zdravú pokožku a kĺby. Sladká alebo osviežujúca chuť citrusov a nízky obsah kalórií z nich robia ideálnu súčasť zdravej diéty.

Lipozomálny SUPER ANTIOXIDANT

Super Antioxidant s astaxantín komplexom pre vaše zdravie.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatým zdrojom flavonoidov a katechínov, ktoré sú obzvlášť silnými antioxidantmi chrániacimi organizmus a bojujúcimi s rakovinou. 1 – 2 šálky zeleného čaju denne podporujú aj zdravie srdca, mozgu a zlepšujú koncentráciu. Pravidelné pitie zeleného čaju pomáha zrýchliť metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov a reguluje cukor v krvi.

Antioxidanty sú nevyhnutné pre silnú imunitu, zdravé srdce a celkovú pohodu. Vyvážená strava je často najlepším zdrojom antioxidantov potrebných na obnovu a rast zdravých buniek. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty a vhodných doplnkov výživy je kľúčová, ale dôležité je, aby sa to robilo s mierou. Zaradením rôznych antioxidantov do každodennej stravy urobíte krok k lepšiemu zdraviu, väčšej vitalite a udržaniu zdravej váhy.

Laura Hrnčiarová, redakcia www.zdravysvet.sk

ZDROJ FOTO: preepik.com

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Hildegardinej kuchyne

Nič nepreháňať Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v...

31.5.2010
5054 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
99 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní