Čo sú antioxidanty a aké majú účinky?

264 zobrazení

Záujem o antioxidanty a ich zázračné účinky stále rastie. Potraviny, nápoje a doplnky výživy obsahujú látky, ktoré nás chránia pred nepriaznivými účinkami prostredia, v ktorom žijeme, a posilňujú obranyschopnosť tela. Čo sú to antioxidanty a kde ich nájdeme?

Každý deň sme vystavení vplyvom, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Stres, znečistené prostredie či zlá životospráva spôsobujú...
zdroj: google.com

Každý deň sme vystavení vplyvom, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Stres, znečistené prostredie či zlá životospráva spôsobujú uvoľňovanie voľných radikálov. Tie urýchľujú proces starnutia a sú zodpovedné za vznik mnohých chorôb. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti týmto vplyvom a nájdeme ich v mnohých potravinách a výživových doplnkoch.

Čo sú to antioxidanty, aké majú účinky a ktoré z nich sú najsilnejšie?

Antioxidanty sú prírodné alebo umelé látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Voľné radikály vznikajú prirodzene pri metabolických procesoch, ale aj vplyvom znečisteného prostredia, nesprávnej životosprávy, niektorých liekov či stresu. Vysoká hladina voľných radikálov v ľudskom tele spôsobuje poškodenie buniek, ktoré vedie k rýchlejšiemu starnutiu a rôznym ochoreniam.

Nielenže antioxidanty chránia bunky pred škodlivými účinkami voľným radikálov a oxidačného stresu, ale dokážu aj posilniť imunitný systém, znížiť zápal v tele, chrániť kardiovaskulárny systém, podporiť kognitívne funkcie a prispieť k zdraviu pokožky.

Medzi najsilnejšie antioxidanty patria:

  • Glutatión – považovaný za „hlavný“ a najsilnejší antioxidant. Telo si ho produkuje aj samo, ale často je potrebné ho doplniť. Podporuje detoxikáciu a regeneráciu buniek.
  • Vitamín C – silný antioxidant, ktorý ľudia nevedia syntetizovať, a preto ho musíme získavať zo stravy. Podporuje produkciu kolagénu, zdravie imunitného systému, kardiovaskulárne zdravie a zlepšuje vstrebávanie železa.
  • Vitamín E – vďaka schopnosti bojovať proti voľným radikálom a oxidačnému stresu, vitamín E prispieva k ochrane buniek pred poškodením, spomaľuje starnutie pokožky a podporuje zdravie srdca, očí, pečene a imunitného systému. Vitamín E si naše telo nedokáže vyrobiť samo, preto je nevyhnutné získavať ho zo stravy.
  • Koenzým Q10 – známy najmä ako súčasť produktov proti starnutiu pokožky, pomáha aj pri nedostatku energie, podporuje zdravie srdca, celkovú vitalitu a pomáha regulovať cukor v krvi. Hladina koenzýmu Q10 v ľudskom tele sa vekom znižuje.
  • Selén – tento silný antioxidant podporuje kardiovaskulárne zdravie, posilňuje imunitu, je dôležitý pre reprodukčné, kognitívne a endokrinné funkcie. Selén je stopový prvok, ktorý konzumujeme v potravinách alebo vo forme výživových doplnkov.

Zoznam 10 najlepších prírodných antioxidantov pre zdravie a chudnutie

Antioxidanty sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách. Zdravé ovocie, zelenina a iné potraviny pomáhajú chrániť ľudský organizmus pred ochoreniami srdca, rakovinou, mentálnym úpadkom, a mnohými ďalšími chorobami.

Antioxidanty a superpotraviny, ktoré ich obsahujú, môžu tiež prispieť k chudnutiu a regulácii hmotnosti tým, že znižujú zápaly, zrýchľujú metabolizmus a zlepšujú spaľovanie tukov. Ak budete potraviny bohaté na oxidanty konzumovať s mierou, zaradíte rôzne druhy cvičenia do svojej životosprávy a zameriate sa na vyváženú stravu, chudnutie na seba nenechá dlho čakať.

Bobuľovité ovocie

Čučoriedky, jahody, maliny, černice, arónia a ďalšie bobule sú skutočnými superpotravinami. Obsahujú rôzne druhy antioxidantov podporujúce funkciu mozgu, znižujúce zápal, regulujúce hladinu cukru v krvi a zachytávajúce voľné radikály. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, obsahujú vlákninu dôležitú pre zdravie tráviaceho ústrojenstva a majú nízky obsah kalórií, vďaka čomu sú skvelým zdravým snackom pre tých, ktorí chcú zdravo chudnúť alebo si udržať váhu.

Horká čokoláda

Kvalitná horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 % obsahuje antioxidanty nazývané flavonoidy. Tie sa spájajú so znížením rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Konzumácia horkej čokolády s mierou tiež dokáže zlepšiť náladu, prietok krvi do mozgu a kognitívne funkcie.

Kurkuma

Nielenže je kurkuma silný antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály, ale môže dokonca aj stimulovať pôsobenie iných antioxidantov. Aktívna látka v kurkume a nazýva kurkumín a má aj protizápalové a antimikrobiálne účinky. Pomáha pri zvýšenej záťaži na pečeň, zlepšuje trávenie, zdravie kostí, stavy pri kožných ochoreniach či ťažkostiach so zrakom. Prispieva aj k chudnutiu, a to vďaka regulácii cukru v krvi a obmedzeniu tvorby tukových zásob.

Lipozomálny kurkumín

Vysoko využiteľná forma kurkumínu.

Avokádo a orechy

Avokádo má prirodzene vysoký obsah jedného z najsilnejších antioxidantov glutatiónu. Okrem toho je bohaté aj na vitamín E, koenzým Q10, selén a zdravé tuky. Avokádo prispieva k zdravšiemu srdcu, mozgu, kostiam, zraku, tráveniu a je ideálnou potravinou pri diéte. Je bohaté na vlákninu a navodzuje pocit sýtosti, čím prispieva k úsiliu o zníženie váhy.

Podobne ako avokádo, aj orechy obsahujú zdravé tuky, vďaka ktorým pocit sýtosti vydrží dlhšie. Orechy sú tiež bohaté na vitamín E, fenolové zlúčeniny, zinok a ďalšie antioxidanty. Zvyčajne sa odporúča zjesť maximálne jednu malú hrsť denne, pretože väčšie množstvo môže viesť k problémom s trávením a priberaním na hmotnosti.

Zelená listová zelenina a kapustovitá zelenina

Špenát, kel a ďalšie druhy zelenej listovej zeleniny obsahujú antioxidanty luteín a betakarotén, ako aj vitamíny C, E a K. Pomáhajú zachytávať voľné radikály, podporujú zdravie očí, tráviaceho systému, srdca a znižujú zápaly v tele. Brokolica, karfiol či kapusta sú zázračnými potravinami, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine – obsahujú totiž sulforafan a indol, čo sú mimoriadne silné a účinné antioxidanty.

Špargľa

Špargľa je dobrým zdrojom glutatiónu, flavonoidov a iných polyfenolov. Podporujú detoxikáciu, posilňujú imunitný systém a chránia telo pred rôznymi ochoreniami. Špargľa obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé vyprázdňovanie. Má diuretické účinky a pomáha predchádzať zadržiavaniu vody v tele.

Chudé mäso

Chudé kuracie, morčacie či hovädzie mäso sú bohaté na antioxidanty, ako sú selén, koenzým Q10 a glutatión. Kvalitné mäso je aj vhodnou súčasťou stravy pri regulácii hmotnosti – má nízky obsah nasýtených tukov a obsahuje bielkoviny potrebné pre rast a regeneráciu svalov. Pravidelná konzumácia chudého mäsa pomáha udržiavať svalovú hmotu, stabilnú hladinu cukru v krvi a predchádzať návalom tzv. vlčieho hladu.

Rastliny z rodu cesnak

Cesnak, cibuľa, šalotka, pór či pažítka sú bohaté na antioxidant alicín, čo je zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ich typickú chuť a vôňu. Majú antibakteriálne, antibiotické, antivírusové, protizápalové a antimykotické účinky. Konzumácia cesnaku a jeho príbuzných rastlín má množstvo zdravotných benefitov. Okrem toho podporujú metabolizmus a zdravie tráviaceho traktu, vďaka čomu môžu byť nápomocné pri chudnutí.

Citrusové ovocie

Citróny, pomaranče, limetky a grapefruity sú jednými z najbežnejších zdrojov flavonoidov v strave. Podporujú zdravie srdca, znižujú zápaly v tele a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Citrusy tiež obsahujú veľa vitamínu C a sú skvelým doplnkom stravy pre posilnenie imunitného systému. Keďže vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, citrusy sú dôležité aj pre zdravú pokožku a kĺby. Sladká alebo osviežujúca chuť citrusov a nízky obsah kalórií z nich robia ideálnu súčasť zdravej diéty.

Lipozomálny SUPER ANTIOXIDANT

Super Antioxidant s astaxantín komplexom pre vaše zdravie.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatým zdrojom flavonoidov a katechínov, ktoré sú obzvlášť silnými antioxidantmi chrániacimi organizmus a bojujúcimi s rakovinou. 1 – 2 šálky zeleného čaju denne podporujú aj zdravie srdca, mozgu a zlepšujú koncentráciu. Pravidelné pitie zeleného čaju pomáha zrýchliť metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov a reguluje cukor v krvi.

Antioxidanty sú nevyhnutné pre silnú imunitu, zdravé srdce a celkovú pohodu. Vyvážená strava je často najlepším zdrojom antioxidantov potrebných na obnovu a rast zdravých buniek. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty a vhodných doplnkov výživy je kľúčová, ale dôležité je, aby sa to robilo s mierou. Zaradením rôznych antioxidantov do každodennej stravy urobíte krok k lepšiemu zdraviu, väčšej vitalite a udržaniu zdravej váhy.

Laura Hrnčiarová, redakcia www.zdravysvet.sk

ZDROJ FOTO: preepik.com

Mohlo by vás zaujímať

Ricínový olej – elixír krásy pre vlasy a pokožku

Čo sa v tomto článku o ricínovom oleji dozviete? Čo je ricínový olej Na čo je dobrý ricínový olej Ricínový olej na cysty ...

21.4.2020
36771 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
99 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní