Na naše územie ju doviezli Tatári. Keďže boli považovaní za pohanov, ujal sa jej názov pohánka.
Účinky pohánky
- Posilňuje imunitný systém,
- pôsobí optimálne na cievy v organizme, čistí ich, vracia im pružnosť,
- znižuje hladinu cholesterolu,
- znižuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice, trombózy,
- rieši problémy s hemoroidmi,
- je vhodná pri zažívacích ťažkostiach, pri žalúdočných vredoch,
- pri silnej menštruácii,
- vhodne pôsobí pri detoxikácii organizmu,
- pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze,
- je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy,
- má vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a obsahuje minerálne a stopové prvky.
Recept na zdravú pohánkovú kašu podľa vašej chuti:
Pohánku si preberte, premyte studenou vodou. Na olivovom oleji opražte cibuľku, pridajte čistú pohánku. Ochuťte ju koreninami podľa svojej chuti. Vhodná je bazalka, mäta, majoránka, rasca, cesnak, skrátka pridajte tie koreniny, ktoré obľubujete a hlavne tie, ktoré vám chutia. Podlejte ju vodou a duste, pokiaľ nezmäkne. Keď je mäkká, môžete pridať na špičku lyžičky solamylu, dosiahnete tak jej vláčnosť. Pohánku podávame so zakysankou a posypeme opraženou cibuľkou.
Určite si na nej pochutnáte a stane sa vašou obľúbenou surovinou na varenie. Môžete ju využiť ako prílohu k jedlám, môžete ju pridať i do obľúbenej zemiakovej baby. Variácií jej použitia v kuchyni je neúrekom. Pokúste sa zaexperimentovať, urobíte tak niečo pre svoje zdravie i zdravie svojich najbližších.
Mgr. Dagmar Machničová http://www.zdravysvet.sk