Ako NAD+ Pomáha Spomaliť Starnutie: Objavte Elixír Dlhého Života - 1 časť.

1260 zobrazení

Počuli ste už o NAD + ? Prečo je NAD+ kľúčový pre spomalenie starnutia? Zoznámte sa s anti-age tajomstvom. Len pre ľudí nad 35 rokov...

Starnutie je neoddeliteľnou súčasťou nášho života, nedá sa zastaviť . Celú históriu ľudstva sprevádzali pokusy o spomalenie starnutia...
zdroj: google.com

Starnutie je neoddeliteľnou súčasťou nášho života, nedá sa zastaviť . Celú históriu ľudstva sprevádzali pokusy o spomalenie starnutia alebo o jeho zastavenie. Chceme pre vás vytvoriť sériu článkov, ktoré sa budú venovať téme predlženia aktívneho života, spomalenia starnutia, riešenia chorôb a problémov, ktoré vekom pribúdajú.

Naše organizmy časom strácajú schopnosti, ktoré mali v mladosti. Je to podobné ako s autom. Aj to je potrebné servisovať a niekedy aj vymeniť. Tak isté je to aj s nami. Bohužiaľ, mnohí sa „vozia“ v svojich telách bez servisu a je len otázka času, kedy sa niečo pokazí. Preto prevencia je pre nás jedna z najdôležitejších vecí, ak nechceme mať množstvo zdravotných problémov vo vyššom veku.

Keďže máme v tomto živote len jedno telo, je potrebné ho udržiavať v kondícii tak, aby  vydržalo v dobrom stave čo najdlhšie. 

Určite ste počuli o hľadaní Elixíru života a Kameňa mudrcov alchymistami stredovekuSú to dva legendárne koncepty spojené s alchýmiou, ktoré sa v stredoveku a renesancii považovali za kľúč k nesmrteľnosti a nekonečnému bohatstvu.

Kameň mudrcov je významným symbolom alchýmie a je často spájaný s myšlienkou dokonalosti a transformácie. Podľa legendy mal kameň mudrcov dve hlavné schopnosti:

  1. Transmutáciu kovov na zlato: kameň bol považovaný za prostriedok, ktorým by alchymisti mohli premeniť bežné kovy, ako napríklad olovo na čisté zlato.
  2. Elixír života: verilo sa, že kameň mudrcov dokáže vytvoriť elixír, ktorý poskytuje nesmrteľnosť.

Nechajme teraz kameň mudrcov na neskôr a poďme sa venovať elixíru života.

Elixír života

Elixír života je mytologická látka, ktorá mala údajne schopnosť udeliť večný život alebo nesmrteľnosť tomu, kto ju konzumuje. Alchymisti verili, že tento nápoj má nielen liečivé vlastnosti, ale tiež dokáže predĺžiť ľudský život a obnoviť mladosť. Hľadanie elixíru života bolo jedným z hlavných cieľov alchýmie, spolu s transmutáciou bežných kovov na zlato.

Napríklad v čínskej mytológii sa podobná látka nazývala "elixír nesmrteľnosti", ktorý mali niektorí cisári konzumovať s nádejou na večný život. V Ázii sa od nepamäti konzumovali rôzne prírodné látky na podporu dlhovekosti. Napr. k hube nesmrteľnosti – reishi – mali prístup len najbohatší ľudia tej doby. 

Avšak mnohé z týchto pokusov sa skončili aj tragicky, pretože ľudia vymýšľali nové látky, ktoré obsahovali ortuť alebo iné jedovaté látky, čo viedlo následne k otrave.

V západnej alchýmii bol kameň mudrcov dlho hľadaným cieľom, symbolizujúcim nielen fyzické, ale aj duchovné zdokonaľovanie. Kameň sa mal dosiahnuť cez tzv. Veľké dielo (Magnum Opus), čo bol komplikovaný alchymistický proces transformácie látok na vyššiu formu bytia.

Spojenie a význam týchto konceptov.

Tieto dva koncepty sú úzko prepojené. V mnohých verziách alchymistických príbehov je práve kameň mudrcov látkou, ktorá umožňuje výrobu elixíru života. Symbolizujú nielen fyzickú túžbu po nesmrteľnosti a bohatstve, ale aj duchovnú cestu za poznaním a dokonalosťou.

Hoci sú elixír života a kameň mudrcov mýtické, ich hľadanie inšpirovalo mnoho alchymistov, vedcov a filozofov počas histórie a stali sa dôležitými symbolmi v kultúre, náboženstve a literatúre.

V posledných desaťročiach veda opäť začína objavovať moderný elixír života a moderní „alchymisti“ opäť oživujú túto myšlienku. Veda však už reálne objavila mnoho spôsobov, ako proces starnutia spomaliť. 

Dlhovekosť a regenerácia buniek, čo je ich kľúčom?

Aktuálne trendy v oblasti anti-age, regenerácie (renew) a dlhovekosti (longevity) sa zameriavajú na viacero aspektov, ktoré zahŕňajú pokrok vo výskume biologického starnutia, technológie obnovy buniek a personalizovanej medicíny, ale aj anti-age doplnkov. Môžeme ich zhrnúť do týchto základných bodov.

  1. Biologické hodiny a epigenetika: Významným trendom je skúmanie epigenetických zmien, ktoré ovplyvňujú procesy starnutia. Vedci pracujú na reverzibilných úpravách epigenetických markerov, ktoré môžu obnoviť biologické hodiny buniek, čo je kľúčové pre spomalenie starnutia a predĺženie životnosti. (Odkaz: Imai SI, Guarente L. (2014) – NAD+ and sirtuins in aging and disease)
  2. Obnova buniek a regeneratívna medicína: Technológie, ako sú kmeňové bunky a metódy stimulujúce obnovu buniek, zohrávajú čoraz väčšiu úlohu v regeneratívnej medicíne. Kmeňové bunky sa používajú na regeneráciu poškodených tkanív a orgánov, čo má potenciál nielen na liečbu chorôb, ale aj na zlepšenie kvality života a predĺženie dlhovekosti.
  3. Senolytika a liečba starnutia: Senolytiká, lieky navrhnuté na elimináciu starých buniek, ktoré už nefungujú správne, sú ďalším dôležitým smerom výskumu. Tieto liečby môžu pomôcť predchádzať chorobám súvisiacim s vekom a výrazne zlepšiť celkový zdravotný stav.
  4. Personalizovaná medicína: V oblasti dlhovekosti sa zvyšuje záujem o personalizované prístupy, kde sa výživa, cvičenie a liečba prispôsobujú genetickému profilu jednotlivca. Tento prístup môže výrazne zvýšiť efektivitu anti-age stratégií a predĺžiť zdravý život.
  5. Výskum na úrovni mitochondrií: Zameranie na mitochondrie, "elektrárne" buniek, sa stáva dôležitou súčasťou výskumu dlhovekosti. Udržiavanie mitochondrií v kondícii môže významne zlepšiť energetický metabolizmus a bojovať proti starnutiu buniek.

Tieto trendy sa neustále vyvíjajú, pričom nové objavy a technológie, ale aj anti-age doplnky prispievajú k revolučným zmenám v tom, ako vnímame proces starnutia a ako s ním bojujeme.

Kto vydržal čítať až do tohto bodu, môžem konštatovať, že po tomto nevyhnutnom krátkom a určite zjednodušenom úvode do tejto tematiky, pôjdeme k reálnym krokom pre zdravší a dlhší život v dobrej kondícii tela a mysle, ktoré vám predstavíme postupne. 

Moderná veda a mitochondrie: Čo potrebujete vedieť ?

V dnešnom článku sa zameriame priamo na  čistú energiu pre naše vnútrobunkové elektrárne, a to mitochondrie.

Mitochondrie sú naše elektrárne, bez ktorých by sme nedokázali existovať.

Mitochondrie sú často označované ako "energetické elektrárne" buniek, pretože vyrábajú energiu vo forme ATP (adenozíntrifosfátu), čo je základná energia potrebná pre bunkové procesy. ATP je priamo využívaná bunka na vykonávanie prakticky všetkých biologických procesov, ktoré vyžadujú energiu. Táto molekula funguje ako „energetická mena“ bunky. 

Mitochondrie sú tiež zodpovedné za množstvo ďalších funkcií, ako je regulácia bunkového metabolizmu, kontrola bunkovej smrti (apoptózy) a spracovanie signálnych molekúl. 

Spracovanie signálnych molekúl je proces, pri ktorom bunky prijímajú, spracovávajú a reagujú na rôzne chemické signály z okolia alebo z iných buniek. Tento proces umožňuje bunkám koordinovať svoje reakcie na zmeny v prostredí, riadiť svoj metabolizmus a interagovať s inými bunkami.

Poškodenie mitochondrií a ich vylúčenie

Keď sú mitochondrie poškodené, bunka ich môže odstrániť prostredníctvom procesu nazývaného mitofágia (špeciálny typ autofágie). Mitofágia je prirodzený proces, ktorý pomáha udržiavať zdravé mitochondrie a predchádzať poškodeniu buniek. Ak mitochondrie fungujú nesprávne, môžu produkovať nadbytočné reaktívne formy kyslíka (ROS), čo vedie k oxidačnému stresu a ďalšiemu poškodeniu bunky.

Počet mitochondrií v bunke sa líši v závislosti od typu bunky a jej energetických potrieb. Napríklad:

  • Svalové bunky alebo bunky srdcového svalu (myocyty) môžu obsahovať tisíce mitochondrií, pretože potrebujú veľké množstvo energie na nepretržitú prácu.
  • Pečeňové bunky môžu obsahovať stovky až tisíce mitochondrií, pretože sú zodpovedné za veľa metabolických procesov.
  • Niektoré menej energeticky náročné bunky, ako sú kožné bunky, môžu mať oveľa menej mitochondrií.

Nechcem viac rozoberať tému mitochondrií, chcel som len poukázať na extrémnu dôležitosť týchto našich elektrární pre absolútne celý organizmus. Ako každá elektráreň potrebuje palivo, tak aj naše elektrárne v srdci každej bunky potrebujú dobré palivo.

 NAD+: Kľúč k spomalenému starnutiu

Jedným z najnovších objavov vedy je NAD+ molekula, ktorá hrá kľúčovú úlohu v bunkových procesoch, vrátane opravy DNA, regulácie metabolizmu a podpory energetických hladín.

Čo je konkrétne NAD+ a prečo je dôležitý?

Nikotínamid adenín dinukleotid (NAD+) je koenzým, ktorý sa nachádza v každej bunke nášho tela. Tento koenzým pomáha pri transformácii živín na energiu a podporuje rôzne procesy, ako je bunková obnova a oprava DNA

V tomto článku vám vysvetlíme, prečo by ľudia nad 35 rokov mali zvážiť užívanie doplnkov s NAD+, ak chcú udržať svoje telo dlho mladšie a zdravšie.

Prečo doplňovať NAD+ po 35-ke a prečo je NAD+ kľúčový pre spomalenie starnutia? Čo by ste mali vedieť, ak ste vo veku nad 35 rokov? 

Starnutie je prirodzený proces, ktorý so sebou prináša mnoho výziev. Avšak súčasný výskum naznačuje, že starnutie na aké sme boli zvyknutí, nemusí byť úplne nevyhnutné v takej miere ako doteraz. Novodobí „alchymisti“ zistili, že dôležitým faktorom v tomto boji je práve molekula NAD+, ktorá hrá rozhodujúcu úlohu v metabolizme a opravách buniek. Po 35. roku života dochádza k dramatickému poklesu hladiny NAD+, čo môže mať vplyv na celkový zdravotný stav, energiu a rýchlosť regenerácie organizmu. Je to spôsobené nižšou schopnosťou našich organizmov generovať v tele koenzým NAD+. 

Etalónová hladina NAD+ u 20-ročného človeka sa často považuje za „štandard“, keďže v tomto veku je hladina NAD+ na vrchole.

Podľa dostupných štúdií hladina NAD+ v tele klesá približne takto:

  • Vo veku 40 rokov: Hladina NAD+ klesá približne o 50 % v porovnaní s hladinou u 20-ročného človeka.
  • Vo veku 60 rokov: Hladina NAD+ je v priemere až o 80 % nižšia ako u 20-ročného jedinca.

NAD+ pre zdravie po 40-ke.

Je evidentné, keď sa pozrieme v meste okolo seba, vidíme rôznych ľudí, mladých, v strednom veku, starších a veľmi starých. Vidíme na konkrétnych ľuďoch, že s vekom sa znižuje schopnosť tela vyrábať dostatok energie pre bunky, obnovovať a opravovať bunky, čo vedie k rôznym prejavom starnutia, ako sú znížená svalová sila, horší metabolizmus, nižšia odolnosť voči chorobám, znížené kognitívne funkcie, zvýšenie rizika chronických ochorení, ako sú cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia, ale aj zníženej schopnosti bojovať proti zápalom.

Ako súvisí ATP a NAD⁺?

  • NAD⁺ je nevyhnutný pre tvorbu ATP: Bez NAD⁺ bunka nemôže efektívne vyrábať ATP, pretože NAD⁺ je dôležitým hráčom v energetických dráhach, ktoré vedú k tvorbe ATP. Bez NAD⁺ by sa elektróny z metabolizmu glukózy a mastných kyselín nemohli preniesť do dýchacieho reťazca.
  • ATP je energetická jednotka, NAD⁺ je katalyzátor: Zatiaľ čo ATP je samotné „palivo“, NAD⁺ je viac „nosič“ elektrónov, ktorý pomáha premieňať energiu z živín na ATP.

Generovať NAD+ nie je jednoduché. Na to, aby vniklo, treba niekoľko biochemických procesov. Skúsim to zjednodušiť ?

Na začiatku je vitamín B3 Nikotínamid. Ten sa musí pretransformovať na nikotinamid ribozid (NR) → ten na  Nikotínamid mononukleotid (NMN) → a potom už máme základ pre naše super palivo (ATP), → koenzým NAD+.

Ako NAD+ ovplyvňuje proces starnutia?

Klesajúca hladina NAD+ teda vedie k zhoršenej schopnosti buniek opravovať poškodenia, ktoré spôsobujú starnutie. Molekuly NAD+ aktivujú sirtuíny, proteíny, ktoré regulujú starnutie buniek a udržujú ich zdravé.  

Praktické kroky pre zdravší život

Prečo by sme mali užívať NAD+ doplnky?

Ukázali sme si, že naše telo si časom nevie dostatočne vytvárať tento dôležitý koenzým – vieme teda, že hladina NAD+ prirodzene klesá s vekom, je čas aby sme predstavili výsledky najnovších výskumov v oblasti vedy. Vedecké štúdie naznačujú, že doplnky s NAD+ môžu pomôcť tento pokles spomaliť a obnoviť mladistvú energiu buniek. (Odkaz: Yoshino J., et al. (2018)NAD+ and sirtuins in aging and disease )

Pravidelné užívanie NAD+ môže:

  • zlepšiť bunkovú energiu a výkonnosť,
  • podporiť zdravie kardiovaskulárneho systému,
  • zlepšiť metabolizmus a kontrolu hmotnosti,
  • spomaliť viditeľné znaky starnutia, ako sú vrásky a strata elasticity pokožky,
  • zvýšiť schopnosť tela opravovať poškodenú DNA.

Odkaz: Mills KF, Yoshida S, et al. (2016)Long-term administration of nicotinamide mononucleotide mitigates age-associated physiological decline in mice

Ako zvýšiť hladinu NAD+

Aby sme nehovorili len o teórii, NAD+ sme zabezpečili aj u nás. Nájdete ho v našom eshope.

Vesantech NAD+ RiaGev®-WS
Novinka MLADOSŤ
Vesantech NAD+ RiaGev®-WS

Špičkový anti age produkt pre energiu a čistenie buniek.

Ďalšie kroky anti-age stratégie

NAD+ je len jedným z kľúčových pilierov dlhovekosti (longevity).

V nasledujúcich častiach série článkov sa pozrieme na ďalšie faktory, ktoré zohrávajú úlohu pri spomalení starnutia. Fyzická aktivita, pravidelné cvičenie, udržiavanie duševného zdravia a optimálna výživa, ale aj nástroje z najnovších výskumov vedy na čistenie organizmu na bunkovej úrovni, či odstraňovanie poškodených častí buniek sú ďalšími kľúčovými prvkami v boji proti starnutiu.

Časom sa ponoríme hlbšie do tematiky a objavíme množstvo ďalších dôležitých vecí a stratégií, ktoré môžu podporiť vašu cestu k zdravému životu do dlhého veku. 

Veľa ľudí sa v súčasnosti dožíva vysokého veku. Základnou otázkou však je, v akej kondícii. Mnoho ľudí leží v starobincoch na posteli, pozerajú do stropu a prajú si len jedno, smrť, pretože kvalita ich životov je biedna. Užívajú desiatky liekov, ktoré ich udržiavajú vo vegetatívnom prežívaní. Nie je bežné dožívať sa vysokého veku bez toho, aby sme mali obrovské množstvo diagnóz.

Nezabudnite sledovať túto tému, pretože budeme pokračovať s novými vedeckými poznatkami a praktickými tipmi pre zdravší životný štýl.

Zhrnutie:

  • ATP je hlavné „palivo“ bunky – je priamo využívané na všetky energetické procesy.
  • NAD⁺ je koenzým, ktorý umožňuje výrobu ATP prostredníctvom prenosu elektrónov v bunkovom metabolizme.
  • NAD⁺ je nevyhnutný na to, aby bunky mohli vyrábať ATP, ale ATP je ten konečný produkt, ktorý bunka využíva ako svoju energetickú jednotku.

Oba sú teda veľmi dôležité pre energetický metabolizmus bunky a pre náš dlhý zdravý život.

Ak vás táto téma zaujala, sledujte naše ďalšie články o NAD+ a dlhovekosti, alebo navštívte náš eshop pre viac informácií o doplnkoch stravy."

Pokračovanie nabudúce...

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk
Obrázok od GrumpyBeere , Ralf Seemann z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Čas Veľkej noci

Na Veľký piatok ráno chodievame k potokom a prameňom umyť sa v živej vode. Voda nabratá v tento čas má zvláštnu moc a silu. Hovorí sa,...

24.4.2011
6101 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní