Chladnejšie a vlhké počasie zaťažuje predovšetkým slezinu a pankreas. Oba orgány patria v septembri k najohrozenejším. V prvej polovici mesiaca slezina, v druhej polovici pankreas.
Hlavnou funkciou sleziny je filtrovať krv, hromadiť ju, čistiť a odstraňovať spotrebované červené krvinky. Je najväčším orgánom lymfatického systému. Hrá rozhodujúcu úlohu pri podpore imunitného systému, ktorý s nastupujúcou jeseňou budeme stále viac a viac potrebovať.
Pankreas patrí k hormonálnemu systému. Produkuje enzýmy, ktoré podporujú štiepenie potravy v tenkom čreve a okrem toho hrá dôležitú úlohu pri rovnováhe hladiny krvného cukru v tele. Okrem látkovej výmeny má na starosti tiež všetky sliznice, ktoré sú s nástupom jesene viac namáhané. Typickým prejavom disfunkcie pankreasu je plynatosť.
Výklad podľa tradičnej čínskej medicíny.
V tradičnej čínskej medicíne sa slezina tesne spája s pankreasom.
* Prvok: zem
* Partnerský orgán: žalúdok
* Klíma: vlhké
* Ročné obdobie: neskoré leto
* Farba: žltá
* Denná doba: 9-11 hodín
* Zmyslový orgán: ústa
* Chuť: sladká
* Emócie: súcit, starosti
Symptomy nerovnováhy
Emocionálne
Pocit, že nie sme zakotvení. Neistota a nestabilita. Starosti a chorobne utkvelé predstavy. Nekľudný spánok. Vnucovacie a sebecké chovanie. Zmätenosť a nejasnosť. Neustále sa vracajúce negativné myšlienky. Slabá schopnosť sústredenia a pocity roztržitosti.
Fyzické
Ochabnuté telo, pocity únavy. Pocit plnosti v oblasti brucha, zadržiavanie vody, hromadenie hlienov v tele. Ťažké a boľavé údy, slabá koordinácia tela, studené kolená a stehná. Odpor k vlhkosti, výživové problémy, slabá a lebo naopak príliš silná chuť k jedlu. Ťažkopádne vyjadrovanie, slabá pamäť.
Ako už bolo spomínané, v tradičnej čínskej medicíne sa slezina tesne spája s pankreasom. Obom orgánom prináleží jeden meridián. Zaujímavý je pohľad čínskej medicíny na úlohu sleziny. Pri fyzickom trávení potravy vytvára energiu a tú sprístupňuje telu. Trávením potravy vytvára základ pre tvorbu telesnej energie vo forme prvej čchi a krvi. Krv potom v pľúcach prichádza do styku s druhou čchi so vzduchu a obe čchi sa zlievajú do jednej a tvoria onú jednotnú energiu, ktorá sa rozdeľuje po celom tele. Preto je stav sleziny tak úzko spätý s vitalitou nášho tela.
So slezinou a pankreasom a spája sladká chuť. Ak má človek prehnanú chuť na sladké, alebo naopak sladké chute úplne vylučuje zo svojho jedálničku, môže to poukazovať na disharmóniu v tejto oblasti, v tejto meridiánovej dráhe. Veľa ľudí v západnej kultúre miluje sladké, ale nadmerná spotreba jedného druhu potravín vedie o obmedzeniu alebo až vylúčeniu iných potravín a chutí. To je z hľadiska zdravia a výživy nerozumné. Potrebujeme vyváženú a harmonickú potravu.
Samozrejme sme individuálne rozdielni, preto potrebujeme nájsť čo u nás harmóniu tvorí a čo ju narúša. Ak prispôsobíme svoj jedálniček ročnému obdobiu, klimatickému pásmu v ktorom sa práve nachádzame, uprednostníme čerstvé a prirodzene uskladnené potraviny z regiónu a zachováme si otvorené vedomie, túto harmóniu v sebe vytvoríme a udržíme.
Pár odporúčaní pre výživu na obdobie neskorého leta
Znižujeme spotrebu surových potravín a štiav. S klesajúcou teplotou potrebujeme organizmus zahrievať. Do zelených šalátov pridávame zázvorovú zálievku, ktorá zahrieva a blahodarne pôsobí na slezinu. Šaláty sú teraz vhodnejšie napríklad cestovinové s jemne naparenou zeleninou. Čierne datle pomáhajú regulovať čchi a odstraňujú únavu.
Slezina má rada sucho. Používame suché potraviny a prehrievajúce korenie (škorica, muškátový oriešok, kardamon, zázvor, žen-šeň...). Výborné pre toto obdobie je proso. Proso je zásadité bezlepkové obilie, ktoré v tele neprodukuje žiadny hlen.
Prvok zem posilňujú: špenát, zelená fazuľka, cuketa, dyňa, sladké zemiaky, fazuľa mungo, ovos, hrach, cícer, bôb, koreňová zelenina, morské riasy.
Ľudia trpiaci hromadením vody v tele by mali viac pridávať do jedálničku zeler, petržlen, fazuľky adzuki, kôpor, jačmeň, vlašské orechy, cibuľu, cesnak, čierne a kayenské korenie, ryžu, ryby...
Hladinu krvného cukru znižuje a pankreas podporuje karfiol, uhorka, cesnak, zelená fazuľka, cibuľa, ovos, pohanka, sója... Z prírodnej bylinkárne môžeme odporučiť bylinný macerát I-Stop, ktorý pomáha harmonizovať pankreas.
Vzťah sleziny, krvi a energie sme už spomínali. Tu je pár potravín, ktoré podporujú krvotvorbu: liči, listová zelenina s množstvom chlorofylu, cvikla, vajíčka, ryby, fazuľky adzuki, marhule, figy, riasy, hlavne spirulina, žerucha, žihľava... Z našej prírodnej bylinkárne je to tamaryška francúzska, vinič hroznoplodý a krvčistiaci extrakt.
Potraviny, ktoré sa neodporúčajú - oslabujú krv: mastné, rafinované, umelé potraviny, sladkosti, mliečne výrobky a cukor. Pšenica, kvasnice, pivo, káva. A pri chladnom počasí sa vyhýbame aj nadmernej konzumácii surovej zeleniny, ovocia a štiav z nich. Ako prvé obmedzujeme tropické ovocie, lebo má najviac schladzujúce pôsobenie.
Výborné koreniny: zázvor a žen-šeň. Aj keď už boli spomínané, ešte raz by som ich vyzdvihol, pretože na slezinu majú priam zázračné pôsobenie. Použiť ich môžeme pri varení i v čajoch.
Vladimír Jakubec www.zdravysvet.sk