Čaga : Prírodný Zázrak s Liečivými Vlastnosťami od Šamanov

4083 zobrazení

Čaga, známa aj ako ryšavec šikmý (Inonotus obliquus), je huba, ktorá rastie na kmeňoch stromov, najmä brezy, v chladných oblastiach severnej pologule, vrátane Ruska, Číny, Kanady, ale aj v na severe USA či v Kórei a v brezových lesoch Severnej Európy. Táto huba je už po stáročia cenená v tradičnej medicíne pre svoje ohromujúce liečivé vlastnosti. V tomto článku sa zameriame na liečebné využitie čagy, jej liečivé benefity pre človeka, rôzne druhy spracovania a zdravotné účinky pri rozdielnom spracovaní.

Čaga je parazitická huba z čeľade kožkovitých. Huba sa dostane do poškodenej kôry brezy a začne na nej parazitovať a rozrastať sa. Na...
zdroj: google.com

Čaga je parazitická huba z čeľade kožkovitých. Huba sa dostane do poškodenej kôry brezy a začne na nej parazitovať a rozrastať sa. Na povrchu je čierna, na reze má hnedasté zafarbenie. Plodnica dorastá do veľkosti od 30 do 50 cm, váži až 3 kg a rastie až 10 rokov.

Čaga sa zbiera na jeseň a na jar, keď má najvyššiu koncentráciu účinných látok tak, že sa zo stromu odreže.

Prírodné liečiteľstvo má dlhú tradíciu využívania čagy pri liečbe novotvarov, čo viedlo k rozsiahlemu vedeckému výskumu tejto huby. Od tridsiatych rokov 20. storočia až po súčasnosť prebiehali najmä v Rusku mnohé farmakologické výskumy, ktoré potvrdili dávne skúsenosti ľudovej medicíny.

Táto huba je skutočne legendárna. Od dávnych čias sa v Rusku používala ako osvedčený prírodný prostriedok. Dokonca aj slávny knieža Vladimír Monomach, ktorý trpel rakovinou pier, užíval čagu.

Liečebné využitie čagy

Čaga je v tradičných medicínach, ako je šamanská ruská a čínska, využívaná pre svoje silné protizápalové, antivírusové a imunomodulačné vlastnosti. V týchto kultúrach je čaga považovaná za adaptogén, čo znamená, že pomáha telu prispôsobiť sa stresu a obnoviť rovnováhu. Dokonca v Rusku bola nedávno preklasifikovaná na liek.

1. Posilnenie Imunitného systému:

Čaga je bohatá na antioxidanty, beta-glukány a polysacharidy, ktoré pomáhajú stimulovať imunitný systém. Štúdie ukazujú, že čaga môže zvýšiť produkciu bielych krviniek, čím podporuje boj proti infekciám a chorobám.

2. Protizápalové účinky:

Vďaka svojim silným protizápalovým vlastnostiam môže čaga pomôcť zmierniť zápal v tele, čo je užitočné pri liečbe chronických zápalových stavov, ako sú artritída, astma a zápalové ochorenia čriev a celého tráviaceho traktu.

3. Antivírusové vlastnosti:

Čaga obsahuje látky, ktoré môžu pomôcť v boji proti vírusovým infekciám, vrátane chrípky a herpesu. Výskum naznačuje, že extrakty z čagy môžu inhibovať replikáciu vírusov, čím pomáhajú telu bojovať s infekciami.

Liečivé benefity čagy pre človeka

Čaga je bohatá na bioaktívne zlúčeniny, ktoré prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Tu sú niektoré z najdôležitejších:

1. Antioxidanty:

Čaga je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v prírode, najmä melanínu, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty môžu pomôcť znížiť riziko chronických chorôb, ako sú srdcové choroby a rakovina.

2. Podpora trávenia:

Beta-glukány a ďalšie polysacharidy v čage môžu podporiť zdravie tráviaceho traktu, zlepšiť črevnú flóru a zmierniť symptómy tráviacich ťažkostí, ako sú nadúvanie a zápcha.

3. Ochrana pred rôznymi chorobami:

Čaga má potenciál chrániť pred rôznymi chorobami, vrátane rakoviny. Laboratórne štúdie naznačujú, že extrakty z čagy môžu inhibovať rast rakovinových buniek a podporovať apoptózu, čiže programovanú bunkovú smrť rakovinových buniek.

Čaga môže byť spracovaná rôznymi spôsobmi, pričom každý z nich má svoje unikátne výhody.

Rozdielne spôsoby spracovania čagy môžu ovplyvniť jej zdravotné účinky. Osobne uprednostňujem vodný roztok z Čagy, ktorý sa predáva pod názvom Čaga koncentrát, je určený pre tých, ktorí chcú získať maximálny prínos z čagy. Takto spracovaná čaga nám prináša najviac benefitov.

Tento výkonný extrakt z BIO čagy je 100%-nou náhradou za tradičný befungin, ktorý už nie je možné dovážať z Ruska, pretože ako som už spomenul, je klasifikovaný ako liek a prestal sa preto dovážať do Európy.

Pri výrobe čaga koncentrátu je uplatnená najmodernejšia lipozomálna technológia, takže nemusí byť pri spracovaní pridaný alkohol, ako bol v Befungine,  a zabezpečuje okamžitý účinok.

Na Slovensku a v Čechách je rakovina hrubého čreva na 1.mieste medzi onkologickými ochoreniami. V rámci prevencie toho veľa nerobíme. Pridanie vodného roztoku čagy - čaga koncentrátu môžeme urobiť veľmi veľa v rámci tejto prevencie. Odporúčam v rámci prevencie 1x denne pred spaním 5ml koncentrátu vliať do 2 deci čistej vody a vypiť. Váš tráviaci trakt sa vám odvďačí. Viac ako 10 rokov odporúčam tento prírodný zázrak našim klientom a výsledky tisícov ľudí sú výborné. Aj ja sám denne pijem svoj pohár čagy už mnoho rokov.

Čaga koncentrát lipozomálny
Novinka
Čaga koncentrát lipozomálny

Čaga koncentrát, náhrada za befungin

Čaga koncentrát odporúčame pri širokom spektre tráviacich problémov a ochorení čriev. V tradičnej medicíne sa čaga vo forme vodného roztoku používa na liečbu chronických zápalov žalúdka, zápalov čriev a tráviaceho ústrojenstva, žalúdočných vredov, ochorení dvanástnika, pečene a sleziny. Je taktiež účinná pri refluxe, prekyslení žalúdka, pálení záhy či pri celiakii, ale aj nádorov tráviaceho traktu.

Pri liečbe žalúdočných vredov dosahuje Čaga koncentrát výborné výsledky; na začiatku liečby sa odporúča užívať 3x denne kávovú lyžičku čagy zmiešanú s 2 deci vody. Po ústupe najhorších príznakov sa dávka znižuje na užívanie ráno a večer.

Vďaka komplexnému účinku Čaga koncentrátu nie je potrebné ho kombinovať s inými bylinami. Je považovaný za jeden z najlepších prírodných prostriedkov na problémy tráviaceho traktu a čriev.

Na krátkodobé užívanie: odporúčame 3x denne kávovú lyžičku roztoku zmiešať s 1,5 - 2 deci vody a vypiť nalačno.

Na dlhodobé užívanie: 1-2x denne 1 čajovú lyžičku Čaga koncentrátu rozmiešať v 1,5 - 2 deci vody. Usadenie sedimentu je prípustné.

Pri ľahších zápalových ochoreniach sa Čaga koncentrát užíva spravidla len niekoľko dní. Pri vážnych diagnózach, refluxe a vysokej hladine žalúdočnej kyseliny 3 - 6 mesiacov alebo aj dlhšie.

Čaga koncentrát môže byť užívaný dlhodobo aj niekoľko rokov.

Vodopád zdravia

Čaga je skutočný prírodný zázrak, vodopád zdravia, ktorý ponúka množstvo zdravotných benefitov. Od posilnenia imunitného systému až po ochranu pred najťažšími chorobami. Čaga má čo ponúknuť každému, kto hľadá prírodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie. Rôzne spôsoby spracovania čagy umožňujú prispôsobiť jej konzumáciu individuálnym potrebám a preferenciám, čím zabezpečujú, že každý môže nájsť formu, ktorá mu najviac vyhovuje. Vďaka svojim ohromujúcim liečivým vlastnostiam si čaga zaslúži svoje miesto vo vašom každodennom režime zdravia. Ja mám čagu v TOP 5 zozname najliečivejších prírodných prostriedkov.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet
Fotka od Reijo Telaranta ,  Алина Осипова a Jaesung An z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Domáci mliečny rez bez múky

Recepty s FitnessGuru.sk   Môžem povedať, že sú lahodnejšie, zdravšie a chuť je takmer na nerozoznanie. :) Suroviny: Cesto: ...

27.8.2015
4642 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní