V tomto článku vám prezradíme ako sa robí bazové víno, ale aj recept na osviežujúci bazový nápoj, ktorý stojí za vyskúšanie.
8 jednoduchých krokov, ako vyrobiť víno z bazy čiernej
Na recept budeme potrebovať:
- 1,2 kg zrelej bazy čiernej,
- 4,5 l vody,
- 1 kg cukru,
- 2 ks citróny,
- 1 ks vínne droždie.
Postup:
-
Plody umyjeme, odstránime zo stopiek, pripravíme si hrniec, kde si dáme variť vodu.
-
Bazu vložíme do hrnca, tak aby bola celá ponorená, varíme 35 minút.
-
Cez gázu prelejeme do čistého hrnca, pridáme cukor, nakrájané citróny. Varíme spolu 10 minút.
-
Do vychladenej šťavy pridáme vrecúško droždia, ktoré rozrobíme v hrnčeku teplej vody.
-
Prelejeme do demižóna alebo fermentovanej nádoby, tieto uzatvoríme s patričným uzáverom s otvorom. Cez otvor by mala byť natiahnuta hadička, ktorá pôjde z demižóna alebo z nádoby do pohára s vodou.
-
Priebežne kontrolujeme a odoberáme penu.
-
Týždeň kvasíme.
-
Keď zmizne pena, víno je pripravené na stáčanie.
Baza čierna (Sambucus nigra) sa používa už veľmi dlhé roky, ako liečivá rastlina, no prináša nám aj rôzne iné podoby. Napríklad aj v podobe vína, sirupu alebo šťavy. V bylinkárstve sa najmä využíva vo forme tinktúr alebo v sušenej forme odporúča sa najmä pri oslabenej činnosti imunitného systému. Tradične sa využíva aj pri dietách, znižovaní telesnej hmotnosti ako súčasť dietného režimu. Celkovo sa extrakt z bazy ukázal ako bezpečný nákladovo efektívny pri liečbe chrípky alebo nachladnutia.
Viac o baze čiernej sa dočítate v našom ďalšom článku TU
Naozaj rýchly bazový nápoj, ktorý vás v tomto teplom počasí schladí
Ingrediencie:
-
1½ šálky čerstvej citrónovej šťavy,
-
5 pohárov vody,
-
½ šálky medu,
-
bazová šťava.
Všetky tieto suroviny miešame, kým sa med nerozpustí. Následne dáme do pohárov ľad a vychutnávame si túto osviežujúcu a zdravú limonádu.
Vyskúšajte 100% bazovú šťavu z nášho e-shopu
Nealko šumivé bazové víno z kvetov bielej bazy – recept
Na tento bazový nápoj budeme potrebovať:
-
4 litre vody,
-
500 gramov cukru,
-
4 lyžice kyseliny citrónovej,
-
8 vetvičiek kvetov bielej bazy,
-
2 väčšie citróny.
Toto bazové víno pripravíme nasledovne:
-
Cukor s kyselinou citrónovou roztopíme vo vode, pridáme umyté na plátky pokrájané citróny.
-
Prelejeme do demižóna alebo fermentovanej nádoby, následne ponoríme dôkladne umyté kvety bazy. Túto nádobu uzatvoríme a necháme odpočívať 48 hodín (najlepšie pri okne) nie na priamom slnku. Pri chladnejšom počasí necháme stáť aj 3 dni.
-
Šťavu precedíme cez gazu, následne môžeme plniť do fliaš.
-
Degustácia je možná ihneď.
Recepty sú ľahko prispôsobiteľné zmenou obsahu cukru na výrobu suchého, polosladkého alebo sladkého vína.
Teraz je čas. Bazy čierne začínajú v tomto období dozrievať a sú ako ako stvorené na prípravu bazového sirupu, bazového vína alebo marmelády. Bobule musia byť zrelé a čo najtmavšie, aby sa z nich vytvorili tie najlepšie produkty.