ŽEN ŠEN ... z čínskej medicíny

7337 zobrazení

Pomenovanie ženšen pochádza z čínštiny a dalo by sa preložiť ako „ľudský koreň".

Bylina večného života  Veď koreň tejto byliny má podobne ako mandragora často antropomorfný tvar a čím sa viac podobá na človeka, tým...
zdroj: google.com

Bylina večného života

Veď koreň tejto byliny má podobne ako mandragora často antropomorfný tvar a čím sa viac podobá na človeka, tým lepšie liečivé vlastnosti a väčšia sila sa mu pripisujú. Za najúčinnejšie a najdrahšie sa vždy považovali veľké staré korene v tvare muža so stoporeným penisom. Hoci tento opis bájneho koreňa ženšenu zaváňa legendami, ťažko sa tomu môžeme čudovať, veď sa používa ako najúčinnejšie liečivo Ázie už temer 5 000 rokov. Moderná medicína jeho liečivé vlastnosti v plnej miere potvrdzuje.

Zdravotné účinky

Ženšen má široko spektrálne využitie, a preto sa podľa Dr. Lazareva radí medzi adaptogény, rastlinné látky bez špecifického účinku na niektorý konkrétny orgán či chorobu, ale pôsobiace na organizmus povzbudzujúco a tonizujúco, posilňujúc zdravie a vitalitu. Užívanie ženšenu vzpružuje, zlepšuje všetky životné funkcie, metabolizmus i krvný obeh, oživuje pamäť, myslenie, hospodárenie s energiou, uvádza telo do rovnováhy, odstraňuje vyčerpanosť a človek sa tak cíti celkovo zdravšie. Od nepamäti sa vysoko cenia i jeho afrodiziakálne vlastnosti. Používa sa do mnohých povzbudzujúcich prípravkov, liekov a čajov. Vhodná je jeho kombinácia s ďalšími aktivizujúcimi látkami, napríklad so zeleným alebo žltozeleným čajom (oolong), so zázvorom či sladkým drievkom.

ŽEN ŠEN

podľa modernej vedy
Podľa lekárskych výskumov obnovuje zhoršené funkcie zraku a sluchu, pomáha regenerácii tkanív a hojeniu rán, používa sa pri liečbe anorexie i cukrovky. Aktivuje krvotvorbu a znižuje krvný tlak pri hypertenzii. Dobré výsledky sa dosahujú aj pri zhoršenej perfúzii živín v organizme zapríčinenej artériosklerózou.

podľa čínskej medicíny

V starých spisoch sa o ňom píše:

„Ženšen posilňuje päť hlavných orgánov tela - srdce, slezinu, pľúca, pečeň a obličky. Ukľudňuje myseľ, harmonizuje dušu, potláča strach, zaháňa zlé sily. Očiam dáva svit, zjasňuje myšlienky a pri pravidelnom užívaní, posilní telo a tým aj predĺži život."

Radix ginseng
Najžiadanejší je koreň divokého ženšenu, rastúceho v horách. Obyčajní ľudia ho vraj nemôžu nájsť. Cestu k nemu pozná len Duch Zeme, človek z koreňa... Možno preto sa ženšen začína pestovať. Rastie však pomaly a účinnosť rastie s jeho vekom. Za rok dorastie asi 1 cm. Zdravotne účinné sú korene vo veku 5-7 rokov. Vek žen-šenu zistíte podľa jeho krčka. Čím má viac kruhovitých vrások okolo hlavy (stvolu), tým je starší.

Červený koreň - chong-sam - je zaparený neolúpaný koreň.
Biely koreň - pak-sim - sa nazýva usušený a olúpaný koreň.

Farmakodynamické účinky obsahových látok sú v oboch rovnocenné. Rozdiely vznikajú podľa pestovateľských oblastí, času zberu a rôznych vonkajších vplyvov.

Tri druhy ženšenu

VŠEHOJ ÁZIJSKÝ Panax ginseng
Pochádza z východnej Ázie, zo za-lesnených svahov Mandžuska a Kó-rey. Koreň dorastá až do 50 cm. Po usušení je veľmi tvrdý a trvanlivý. Nad zemou sa vetvia tmavozelené päťpočetné listy a má biele okoličnaté obojpohlavné kvety. Je najviac vzpružujúci a povzbudivý.

VŠEHOJ AMERICKÝ Panax quinquefolius
Je to endemit rastúci len v Severnej Amerike. Jeho afrodiziakálne účinky poznali i Indiáni a koreň často používali aj ako milostný amulet. Účinné látky sa podobajú ázijskému druhu. Je ale upokojujúci a chladivý.

ELEUTEROKOK OSTNATÝ Eleutherococcus senticosus
Sibírsky ženšen sa nazýva i Koreň tajgy, alebo dokonca Diablov ker. Rastie v stepných oblastiach Sibíri a na japonskom ostrove Hokkaido. Účinne harmonizuje, pôsobí proti stresu a starnutiu.

Použitie a príprava

Čerstvý koreň (len niekoľko gramov) sa môže požuť na kašu a pomaly prehĺtať.
Tinktúra sa pripravuje dlhým lúhovaním 20-30g koreňa (najlepšie ešte nevysušeného) v 1 l alkoholu, napr. vo vodke alebo v koňaku. Koreň sa lúhuje cca 3 mesiace. Po dlhšej dobe je extrakt ešte účinnejší. Podľa veľmi starých receptúr sa žen-šen dáva aj do vína. Ženšenové víno patrilo k najstarším liekom starej Číny. Kúsky sušeného ženšenu sa zvyknú pridávať i do polievok.

Likér si pripravíme rozmixovaním ešte nevysušeného koreňa a je-ho zaliatím vodkou. Zmes denne potrasieme a dbáme, aby bol koreň pod hladinou a neprišlo k jeho skvaseniu. Po 2-3 týždňoch likér precedíme a užívame denne pol čajovej lyžičky. Labužníci si k likéru môžu pridať trochu cukrového sirupu.

Čaje instantné a práškové sa zalievajú horúcou vodou a krátko sa lúhujú. Ak čaj pripravujeme z postrúhaného alebo posekaného usuše-ného koreňa, 5-7 g ženšenu zalejeme asi 3 dl vody, ktorá prešla varom, a nálev udržujeme na 80-90°C asi hodinu. Čaj potom vydrží v chlade niekoľko dní. Po troche ho popíjame. Je veľmi účinný. Prášok alebo kúsky ženšenu môžeme použiť ako prísadu i do rôznych iných čajov. Kúsky su-šeného ženšenu sa zvyknú pridávať i do polievok.

Dbáme na to, aby ženšen neprichádzal pri príprave do styku s kovom. Odporúčame používať na varenie sklenené nádoby.

Ženšenu, jeho účinkom a skúsenostiam s ním sa venujeme aj v našom ďalšom článku Kórejský červený Ženšen – koreň života a jeho blahodárne účinky

Text a foto:
RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková
Bonsai centrum Nitra, Čajovňa dobrých ľudí
Nitra 

Mohlo by vás zaujímať

Magické bylinky a magické bylinkové rituály I.

Sila, alebo energia, je neutrálna, ako elektrina. Je plus, alebo mínus. Len od osoby, ktorá silu používa, záleží, či bude tiecť plusovým,...

12.10.2010
21955 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní