Prvosienka jarná – prírodný liek na dýchacie cesty

104359 zobrazení

V zimnom období pri prechladnutiach, pri problémoch s dýchacími orgánmi siahame po žltej, príjemne voňajúcej prvosienke, ktorá je pre nás symbolom jari. Často sa s ňou stretávame pri výletoch na lúkach a v riedkych lesoch.

 V článku o Prvosienke jarnej sa dozviete:   	Ako rozpoznať Prvosienku jarnú 	Účinky Provosienky jarnej 	Čaj z Prvosienky jarnej  ...
zdroj: google.com

V článku o Prvosienke jarnej sa dozviete:

slovensky: Prvosienka jarná , latinsky: Primula veris, česky: Prvosenka jarní, Ľudový názov: Peterkľúč, Petrov kľúč, primulka, kaška, prvnička

V ďalších jazykoch, napr. vo francúžštine ( je románsky jazyk, preberá väčšinou latinské názvy) je to Primavere. Podobne ako aj v taliančine a španielčine primavera, primola, vellorita... V nemčine je to Aurikel, Himmelschlussel = nebový, nebeský kvet , Schlusselblume = kľúčový kvet, Osterblume = veľkonočný kvet. V angličtine okrem primula a primrose, polyanthus z gréčtiny, je aj nepekný názov oxlip a cowslip = kravský pysk ale aj pekný ako may-flower = jarný kvet a fairy primrose = prvý kvet víly. Vo francúžštine a angličtine je to aj medvedie ucho = oreille d´ours a bear´s ear. Pre zaujímavosť aj v ruštine je "zvierací názov" barančik, okrem primula a pervocvet lekarstvennyj alebo aptečnyj = prvokvet lekársky alebo lekárenský od apatieka=lekáreň.

Prvosienka dostala meno z latinského primus - prvý a ver - jar, čo vyjadruje, že patrí medzi prvé jarné kvety. V ľudových poverách sa hovorí o tom, že na mieste, kde sv. Peter odložil kľúče, vyrástla prvosienka. Preto dostala pomenovanie „peterkľúč". Tento názov sa preniesol aj do českého jazyka.

Patrí do čeľade prvosienkovitých a je rozšírená takmer v celej Európe, Prednej a Strednej Ázii. Tento jarný kvietok je v mnohých krajinách chránený. Príbuzným, niekedy ťažko rozlíšiteľným druhom je prvosienka vyššia (Primula elatior).

Ako rozpoznať Prvosienku jarnú

Prvosienka jarná má kvety žĺtkovožlté a len mierne pootvorené, kým vyššia má kvety len slabožlté a široko otvorené. Pri prípadnej zámene by s však nič nestalo, lebo oba druhy sú rovnocenné a môžu sa na liečebné použitie zbierať.

Botanický názov Primula veris (posolkyňa jari) prezrádza, že už oddávna ju v ľudovom liečiteľstve pokladali za prostriedok na zabezpečenie ochrany a plodnosti.

Rastlinka kvitne v marci až v apríli.

Z hnedého valcovitého podzemka vyrastá ružica vajcovitých až podlhovastých prízemných listov s vrúbkovaným okrajom. Z ružice sa dvíha vysoký stvol na dlhých stonkách. Najlepšie je zbierať kvet s kúskom stonky hneď po otvorení. Zber koreňa sa neodporúča, je pracnejší, ničí sa porast a droga nie je účinnejšia. Mladé listy sa niekedy používajú do jarných šalátov.

V lekárňach sa táto bylinka málo predáva, preto zdrojom je hlavne vlastný zber alebo si ju môžete zakúpiť v sieti našich Bylinkární a na našom eshope ako Prvosienka jarná - kvet 30g.

Účinky Prvosienky jarnej

Hlavná liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje odkašliavanie.

Pri zápale priedušiek (bronchitíde) sú bronchiálne steny trvalo zapálené a produkujú veľa hlienu, ktorý sa uvoľňuje bolestivým kašľom. Veľmi ohrození sú fajčiari. Zápal priedušiek vzniká z rôznych príčin. Najčastejšie ide o sprievodný príznak alebo prechladnutie. Môže ísť aj o poškodenie priedušiek fajčením, chemickým podráždením alebo škodlivými látkami. Akútny zápal priedušiek trvajúci asi 7 až 10 dní sa prejavuje silným a bolestivým kašľom a vykašliavaním. Na začiatku býva sprievodným znakom aj zimnica, dýchacie ťažkosti a vysoká horúčka. Nikdy nezabúdajte, že akútnu bronchitídu musí liečiť lekár.

Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov.

 

Prvosienka jarná lieči aj obrnu, dnu a tiež je dobrá proti mŕtvici. Lekári a mnísi raného novoveku ju často predpisovali aj ako prostriedok posilňujúci srdce, pri prechladnutí, proti močovým kameňom a na ošetrenie rán.

Jej ďalšími dobrými vlastnosťami sú upokojujúce účinky, preto sa používa ako prísada do čajov proti stresu, neuróze, migréne a nespavosti. V našich Bylinkárňach a na e-shope ju nájdete v zmesiach Migrenal, Dobrú noc od známeho českého bylinkára Valdemara Grešíka alebo v špeciálnej zmesi namiešanej na zaspávanie pod názvom Dobre sa vyspi.

Vnútorne prvosienku vo väčších množstvách samostatne neužívame, lebo môže vyvolať nevoľnosť a vracanie. Ako súčasť čajov podľa vyskúšaných receptov ju môžeme užívať bez obáv.

Čaj z Prvosienky jarnej

Čajová zmes pri zápale priedušiek:
50 g kvetu prvosienky, 10 g kvetu divozela, 10 g kvetu podbeľa, 10 g kvetu bazy čiernej, 10 g kvetu slezu

Čajovú zmes dobre premiešame, 1 polievkovú lyžicu zalejeme ½ l vriacej vody, necháme 10 minút odstáť, precedíme, pridáme med a citrón, dáme do termosky a popíjame celý deň po dúškoch. Pritom užívame 3-krát denne 1 malú lyžičku šťavy z cibule.

Prvosienka jarná - kvet 30g

Prípravky z drogy sa ordinujú pri suchých zápaloch dýchacích ciest a pri torbe...

Nezabúdajme na Hippokratov výrok: „Lekár lieči, príroda uzdravuje." Preto si ju vážme a využívajme jej dary.

Spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

použitá literatúra: Aurélia Dugasová a Dionýz Dugas - Babkine bylinky a Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mohlo by vás zaujímať

Fluorit, kameň, ktorý dokáže zvládnuť chaos

Fluorit, česky nazývaný aj kazivec, zaujme farbami Nádherné sú nielen jeho nekonečne farebné tromlované variácie, ktoré často nájdete...

30.12.2012
9366 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní