Polofermentované, resp. stredne fermentované čajové listy sú výrobný druhom, ktorý je označovaný v obchodnom styku ako oolong. Vyrábajú sa podobným spôsobom ako zelené lístky, len s tým rozdielom, že sa podporuje nedokonalá, čiastočná fermentácia a hlavný proces sušenia sa uskutočňuje v tieni.
Čítať viac
Čajové listy sa ihneď po zbere nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku. Potom nasleduje ručné zviňovanie listov a krátky fermentačný proces, ktorý je zastavený následným tepelným ošetrením. Listy sú nakoniec dosušené v špeciálnych bambusových košoch. Výroba oolong čajovníkových listov je sústredená hlavne v oblastiach Číny, Japonska, južnej Indie, Bangládeša, Vietnamu, Tchai-wanu a Jávy. Bohatý obsah silíc dáva týmto výrobkom povzbudzujúce účinky. Výluh vyniká intenzívnou vôňou, osviežujúcou chuťou a má typickú žltozelenú farbu. Pri najkvalitnejších druhoch nazelenalá farba prechádza do medeného odtieňa.
Formosa Fine Oolong - Thaiwan – tu sa produkuje najjemnejší najaromatickejší čaj. Je fermentovaný až na 60%, pričom väčšina čínskych oolongov z vnútrozemských oblastí iba na 12 až 40 %. Čaje typu Oolong si získali popularitu nielen kvôli vzhľadu, ale aj kvôli jemnej medovej chuti. Má svetlý nálev a výraznú arómu.