Nedostatok horčíka je problematickejší, ako si myslíme

13664 zobrazení

Horčík (magnézium) je jeden z najdôležitejších prvkov, ktorý potrebuje takmer každá bunka nášho tela, aby dobre fungovala. Zároveň je dôležitý aj pre prácu celých skupín biologických procesov a fyziologických funkcií. Čo môže spôsobiť nedostatok magnézia?

V tomto článku sa dočítate:   	Aké poruchy môže spôsobiť nedostatok horčíka? 	Príznaky nedostatku horčíka 	Ako správne doplniť...
zdroj: google.com

V tomto článku sa dočítate:

Nedostatok horčíka môže spôsobiť zdravotné komplikácie

Často ani netušíme, že určitý zdravotný problém môže súvisieť práve s horčíkom. Tých problémov je skutočne veľké množstvo.

Problémy s nedostatkom horčíka vznikajú aj preto, že v našej potrave, ako prirodzenom zdroji horčíka, sa tento prvok nachádza stále menej. Používanie umelých hnojív, vyčerpaná pôda, moderné poľnohospodárstvo, taktiež nesprávny spôsob konzervovania a úpravy potravín spôsobujú to, že u viac ako 75 % obyvateľstva v Európe môžeme pozorovať výrazný deficit horčíka.

Zároveň niektoré faktory významne znižujú vstrebávanie magnézia v gastrointestinálnom trakte, ako je konzumácia potravín s vysokým obsahom vápnika, vlákniny, vysoký príjem tukov a sacharidov ale aj nedostatok vitamínov skupiny B.

Ak ste po pôrode, fyzické a psychické vyčerpanie vedie k výraznému nedostatku magnézia.

Ak ste po pôrode alebo ak máte maličké detičky, fyzické a psychické vyčerpanie vedie k výraznému nedostatku magnézia a následnej únave, preto by ste mali magnézium pravidelne dopĺňať.

Nedostatok horčíka: príznaky 

Pri deficite horčíka môžeme pozorovať napríklad depresie, apatiu, zmätenosť, úzkosť, ale aj neurologické problémy, ako tetániu, či bolesti hlavy alebo zlý spánok. V mozgu má koncentrácia horčíka vplyv na spätné vstrebávanie neurotransmiterov. Preto ľudia, ktorí užívajú antidepresíva by mali určite užívať aj v nejakej forme horčík.

Okrem neurologických a zápalových ochorení, nedostatok horčíka má veľký vplyv na vysoký tlak a ďalšie kardiovaskulárne choroby, okrem nich ale aj na cukrovku. Nesmiem zabudnúť ani na tehotné ženy. Riziká nedostatku magnézia v tehotenstve zahŕňajú zvýšené riziko potratu či predčasného pôrodu.

Nechcem viac vypisovať množstvo diagnóz, pri ktorých je horčík nevyhnutný, pretože ho potrebuje skutočne každý človek. Naviac v súčasnej modernej dobe, keď stále viac a viac ľudí nejakým spôsobom športuje. Pri telovej aktivite a následnej regeneráciu organizmu, najmä svalov a šliach je magnézium vysoko potrebné. Pokiaľ po cvičení nedodáte telu dostatok horčíka, regenerácia najmä svalov a šliach je oveľa dlhšia.

Pokiaľ po cvičení nedodáte telu dostatok horčíka, regenerácia najmä svalov a šliach je oveľa dlhšia.

TIP: Pri zvýšenej duševnej a fyzickej záťaži môžete vyskúšať aj rozchodnicu, ktorá bola hojne využívaná vrcholovými športovcami v krajinách bývalého ZSSR i ďalších štátoch.

Nedostatok magnézia nekvalitnými doplnky stravy rozhodne nevyriešite

Keď chceme magnézium telu dodať inak ako potravou, nastáva opäť problém. Vstrebávanie magnézia klasickou perorálnou formou (klasickým užívaním napr. šumivých tabliet) je veľmi nízke, pokiaľ nevyužijete tzv. chelatované magnézium.

Ako užívať magnezium? Cez pokožku!

Veľmi zaujímavou formou dodania magnézia telu je forma magnéziového oleja. Práve na magnéziový olej chcem upriamiť Vašu pozornosť, pretože je prírodný, čistý a jednoducho použiteľný.

Najmä ľuďom s aktívnym životným štýlom môže mimoriadne vyhovovať. Po cvičení stačí natrieť telo alebo jednotlivé svalové partie magnéziovým olejom. Cez pokožku sa magnézium vstrebáva cca 5x viac ako perorálne. Preto sa od dávna na dodanie magnézia používali aj magnéziové kúpele. Ak chcete kúpeľ, stačí aby ste si do vane naliali trochu (cca 1dcl) magnéziového oleja.

Pokiaľ po cvičení nedodáte telu dostatok horčíka, regenerácia najmä svalov a šliach je oveľa dlhšia.

Keďže dodanie horčíka cez pokožku je jedno z najúčinnejších a pohodlných, chcel by som v krátkosti objasniť, čo je vlastne magnéziový olej.

Magnéziový olej je vysoko nasýtený roztok ultra čistého prírodného chloridu horečnatého (čisté prírodné magnézium), pochádzajúceho zo starodávneho, 250 miliónov rokov starého mora Zechstein. Zechsteinské more bolo niekedy vnútorným morom v blízkosti rovníka a v súčasnosti sa nachádza v oblasti dnešného Švajčiarska, Nemecka a Holandska.

V priebehu miliónov rokov, toto more prešlo cez 5 cyklov odparovania a zaplavovania a zanechalo pre naše generácie v hĺbke viac ako 2000 m pod zemou vrstvu najčistejšej horečnatej soli na svete.

Denná dávka horčíka ľahko a rýchlo?

Tekuté magnézium nájdete napr. v tomto spreji, ktorý má jemne mastnú konzistenciu (magnézium je prirodzene mastné), čo umožňuje jednoduchú a rýchlu aplikáciu priamo na pokožku. Horčík je cez pokožku veľmi dobre absorbovaný a transportovaný priamo do buniek.

Tento magnéziový olej sa získava maximálnym stupňom nasýtenia horčíka vo vodnom roztoku. Vznikne olejová forma čistého magnézia. Jeho jemný mastný film sa veľmi dobre vstrebáva, po chvíli ešte ucítite na pokožke jemný film, ale po cca 10 minútach prestane byť pokožka vôbec mastná.

Ako som už spomínal magnéziový olej je ideálny po akomkoľvek športovom výkone, tréningu, cvičení. Je aj mojim obľúbeným spôsobom dodávania magnézia a preto Vám ho odporúčam. Ak máte citlivú pleť alebo máte nedostatok magnézia, na pokožke môžete cítiť jemné štipkanie alebo brnenie. Je len málo ľudí, ktorí majú vysoko citlivú pokožku a nemôžu cez pokožku prijímať magnézium.

Uvedomme si, že jeden malý magnéziový sprej Vám môže jednoducho pomôcť pri dodaní horčíka do Vášho tela a tým aj k Vášmu celkovému zdraviu. Je to forma vhodná aj na prevenciu. Množstvo zdravotných problémov sa podľa našich skúseností ľuďom upraví, ak denne používajú horčík.

Dúfam, že som mojim článkom prispel k tomu, aby téma nedostatku horčíka oslovila aj Vás a aby ste začali magnézium v skvelej prírodnej forme magnéziového oleja každodenne využívať.

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk

foto: silviarita,  analogicusStockSnap z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Ashwagandha: Tajomstvo vitality a sily pre vaše telo a myseľ

Ashwagandha: Kde rastie táto zázračná rastlina? Vedeli ste, že Ashwagandha, pôvodne rastúca v suchých oblastiach strednej a južnej Ázie,...

10.7.2023
2721 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní